9. 3. 2024

Mozirska koča je priljubljena destinacija za pohodnike, planince, smučarje in druge obiskovalce, ki iščejo oddih v naravi. Poleg okusne domače hrane in prijetnega vzdušja ponuja tudi udobno prenočišče za tiste, ki želijo podaljšati svoj obisk. 

Mozirska koča na Golteh je priljubljena planinska koča, ki se nahaja na 1356m nadmorske višine na Golteh, znanem smučarskem in turističnem središču v Sloveniji. Obdana je z bujnim gozdom in ponuja osupljiv razgled na okoliške hribe in doline. Razgled sega vse do Gore Oljke, Celjske kotline in na Menino planino in je idealen kraj za sprostitev in uživanje v neokrnjeni lepoti gorskega sveta. Na Mozirsko kočo vodi markirana planinska pot iz Žekovca (2 uri in 15 minut), lahko pa se z avtom zapeljete do Alpskega vrta, ki je od koče oddaljen 5 minut hoje. 
Mozirska koča je dostopna z invalidskim vozičkom, v koči je dvigalo katero pelje do zasebnih sob v prvem nadstropju. V pritličju in prvem nadstorpju so tudi prilagojeni sanitarni prostori za osebe na vozičkih. Od Mozirske koče lahko z vozičkom dostopate do hotela na Golteh, pot je delno makedamska, zadnji del proti hotelu pa je asfaltiran. Do hotela na Golteh pelje nihalka katera je prav tako dostopna invalidom.

IMG_4859

POHODNIŠKE POTI

Med vašim oddihom na Mozirski koči se lahko odpravite na krajše pohode v okolici. Ena najbolj znanih je Pot po Golteh na kateri boste uživali v razgledih na Kamniško Savinjske Alpe. Pot je označena kot lahka in je lahko sledljiva in traja približno 2 uri in pol tako, da je primerna tudi za družine z otroki. Priporočamo vam, da imate s seboj dovolj vode, nekaj hrane in primerno obutev. Odveč pa ne bo niti fotoaparat, saj vas bo med potjo vedno spremljala čudovita kulisa krajinskega parka Golte.

Table z imeni tematskih poti vas spremljajo med celotnim pohodom po Golteh. Zajčkova pot je krajša krožna pot, ki je primerna tudi za manjše otroke saj pohod traja približno uro in pol. Za tiste bolj izkušene planince pa vam priporočamo pohod na Boskovec ali na Smrekovec. Če pa se odpravite proti Boskovcu boste med potjo prečkali Janezov bivak pod Javorco s katerega se vam odpre razgled na celotno Savinjsko dolino.

IMG_1592 


NASTANITEV

V koči je skupno 42 ležišč. Od tega sta na voljo 2 apartmaja za 2 osebi z lastno kopalnico (wc+tuš). Dve sobi za 3 osebe, dve sobi za 4 osebe in dve sobi s skupnimi ležišči za 12 oseb s skupno kopalnico (wc+tuš). V ceno nočitve je všteta posteljnina. Na voljo imate možnost samo nočitve, ker pa naša kuhinja obratuje čez cel dan vam lahko med vašim oddihom nudimo zajtrk, kosilo in večerjo.

sobe mozirska
mozirska hrana1


ZGODOVINA KOČE

Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920, leta 1929 pa poleg postavili poslopje namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so Mozirski planinci zgradili še eno kočo, a so vse tri objekte Nemci med 2. svetovno vojno, leta 1942, požgali. Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru, julija 1950, pogorela. Že leto dni kasnje so odprli novo. Leta 1973 je PD Celje kočo prodalo, depandanso pa preuredilo za potrebe gorskih reševalcev. Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo, enako tudi v letu 2011. Koča je znova pogorela jeseni 2021, mozirski planinci pa so novo, sodobno planinsko kočo odprli julija 2023.
IMG-0573

IMG-0571

IMG_3439

LEPO VABLJENI!

facebook sharing button Deli na Facebook
twitter sharing button Tvitaj
linkedin sharing button Deli na LinkedIn
email sharing button Pošlji e-sporočilo
messenger share button Pošlji na Messenger

Zadnji prispevki

MAREC, MESEC ZA MAME IN DAME
MAREC, MESEC ZA MAME IN DAME
Zimska Zgornja Savinjska dolina
Zimska Zgornja Savinjska dolina
Kam v deževnih dneh?
Kam v deževnih dneh?
Pravila kampa Menina Splošni pogoji poslovanja Politika piškotkov Politika zasebnosti Delovna praksa v Menini Zemljevid spletišča